Cecilie

HVORDAN SLUTTE Å RØYKE!

 • Publisert: 27.04.2017, 20:30
 • Kategori: Motivasjon
 • Da jeg var 16-17 år, hang jeg med mange som røykte. De færreste av de jeg var venninne med, røyket ikke. Flere ganger spurte de meg om jeg ikke ville ha et sigg, og jeg svarte alltid at jeg ikke ønsket det. Jeg var veldig i mot det å røyke av en del grunner. 

  1. Det lukter vondt.

  2. Lungekapasiteten reduseres.

  3. Øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

  4. Gir dårligere hud.

  Men, til slutt så snudde det seg. Jeg begynte så smått og ta meg en røyk i tide og utide. Jeg begynte å gi mer blaffen som de fleste ungdommer gjør. På en måte ble jeg vel lei av å ikke være med i røykegjengen. Siden man ikke røyket selv, gadd jo man ikke akkurat å være med ut hele tiden. Jeg ville også være sosial. Jeg ville også være en av "de kule" om kan kan si den sånn.   Til slutt begynte jeg å røyke fast som 17-åring. Siden jeg ikke var myndig og ikke gammel nok til å kjøpe røyk - fikk jeg bekjente til å kjøpe til meg. Det var jo som regel null stress å få noen til å gjøre det for meg. Jeg tok rundt 6 - 7 røyk om dagen, så jeg vil ikke si jeg var en storrøyker. Jeg vil heller ha kalt meg en "kjede-røyker" fordi jeg brukte mest å røyke fordi jeg kjedet meg og brukte røyken for å komme inn i samtaler på skolen. 

  Jeg prøvde flere ganger å slutte fordi jeg visste det ikke var bra for helsa, men det gikk bare ikke. Mest fordi jeg innerst inne ikke ville slutte akkurat da. For hva skulle jeg bruke tiden jeg kjedet meg på til da..? Men en dag fikk jeg virkelig nok. 19 april i 2015 var dagen jeg sluttet å røyke. Jeg hadde egentlig satt ned 1 mai til å slutte å røyke, fordi da skulle jeg flytte. Å flytte kunne gjøre at jeg enklere kunne bryte opp i vanene mine, tenkte jeg. Siden jeg i 19 april bare hadde igjen noen usle røyk i pakka mi, knakk jeg likeså resterende av røyken i to og kastet de rett i søpla. Jeg ville ikke vente til min fastsatte dato. Jeg hadde fått nok! Jeg har dessverre tatt en røyk eller to på fest i etterkant, men jeg har ikke rørt en eneste røyk siden halloween i 2016. *Klapp på skulderen*

  Siden jeg har prøvd og failet, vil jeg gjerne komme med noen tips til akkurat deg som ønsker å slutte med å røyke som ikke helt hvordan du skal gå frem og ønsker noen tips til et røykfritt liv. 

   

    Sett en dato for røykeslutt
  Sett gjerne ned datoen to til tre uker frem i tid. Dett gjør at du kan gjøre deg mentalt klar til hva som skal skje. Trapp gjerne ned også slik at det blir lettere å holde seg når røyksuget kommer. 

   Oppholde seg i andre områder
  Det som gjorde at jeg virkelig klarte å slutte å røyke, var at jeg flyttet til et nytt sted. Siden jeg sluttet med å røyke noen dager før jeg flyttet, gjorde at jeg ikke assosierte det nye stedet med røyk - noe som gjør det enklere å ikke tenke på røyk. Om du ikke skal flytte, prøv å oppsøk andre steder du ikke har vært. Kanskje det kan hjelpe deg?

   Skriv ned hva som er negativt med å røyke / positive med å slutte å røyke
  Her vil jeg tro du kan komme opp med mange punkter. Sett deg ned å skriv ned de grunnene du kommer på, og når røyksuget kommer - ta frem listen. Spør deg selv om røyken virkelig er verdt det. Forhåpentligvis er ikke røken verdt det og du ønsker å slutte med en gang.

   Gi deg en belønning
  Det kan ofte være vanskelig å slutte å røyke om du ikke har noe å se frem til. Sett deg et mål om å ikke røyke på to måneder og kjøp deg det du måtte ha ønsket deg. Om det er et nytt kamera, nye sko eller en fin jakke du har siklet etter. Det er veldig fint med små mål mot det store målet (å slutte helt) - det gir deg mer motivasjon mot å klare det!

   Drikk masse vann
  Etter årevis med røyking er kroppen din vandt med å få i seg masse nikotin - som er en sterk gift mot kroppen og andre kjemikalier som påvirker både hud og funksjonaliteten av organene dine. Om du drikker masse vann under røykestopp, vil vannet være med på å rense ut denne giften fra kroppen og kvitte seg med de avfallsstoffene som du har i deg. Hvem vil vel ikke kvitte seg fortere med all den dritten man har stappet i seg da man røyka?

   Fortell de rundt deg at du prøver å slutte
  Om de rundt deg vil ditt beste og prøver å støtte deg - vil de hjelpe deg på veien mot et røykfritt liv. Om de du normalt henger med røyker, kan de kanskje røyke mindre når de er med deg. Det er også fint å ha noen å snakke med om du skulle slite med å motstå røyksuget.    

  Røyker du?

 • Publisert: 27.04.2017, 20:30
 • Kategori: Motivasjon
 • 9 kommentarer
 • 9 kommentarer

  liveterherlig93

  27.04.2017 kl.20:41

  så bra:) flink

  Victoria Larsen

  27.04.2017 kl.21:29

  Flotte tips! :)

  Doc og Dask

  27.04.2017 kl.23:04

  Vi holdt oss i tre mnd, fra 6. januar faktisk. Og så kom påsken.......ute hele dagene og grilla med familie og venner, bål og bålpanne på kveldene... ja da ble røyken igjen en del av kosen :-p

  Cecilie

  27.04.2017 kl.23:17

  Doc og Dask: Fort gjort å havne i fella, hehe :-)

  Noah G

  28.04.2017 kl.03:37

  Hei!

  Føler med deg her, jeg klarte å slutte selv. Begynte å tygge extra mint tyggis til jeg til slutt ble lei. Det ble liksom glemt. Hvis du skjønner hva jeg mener? Det er de tre første dagene som er det vanskeligste. Etter det er hodepinen borte og det værste er på en måte forbi. Resten er bare valg. You Can do it👍🏼Lykke til!

  Scott Lord

  04.05.2017 kl.21:49

  I had to stop smoking. I had a heart attack at 54 years old and they wouldn't let me leave the hospital.

  lysgard

  08.05.2017 kl.13:42

  Gode tips. :)

  TINANNA

  10.05.2017 kl.11:07

  Så bra gjort, du burde være stolt :D Kjempe fine tips, har aldri røyket selv, men kjenner mange som sliter med å slutte!

  Elise Jørgensen

  23.05.2017 kl.00:32

  Gjorde det før av samme grunner som deg, det var sosialt og alle i gjengen røyket.. men så ble jeg sammen med kjæresten min og han fikk meg til å innse at det ikke var noe poeng med å røyke at jeg heller kunne ta meg en tyggis eller lignende og da slutta jeg så og si på dagen :)

  Skriv en ny kommentar

  hits